Česnek

13. duben 2010 | 10.50 |
blog › 
Bylinky › 
Česnek

photorealistic-vector-illustraLatinský název

Allium sativum L. (Liliaceae-Liliovité)
Sbíraná část

Cibule (stroužky), listy
Použití

Široké použití při infekcích, při poruchách trávení a plísňových onemocněních. Vhodný prostředek k regulaci krevního tlaku, při kardiovaskulárních potížích, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko aterosklerózy a trombózy, rozšiřuje periferní cévy. Pomáhá při regulování hladiny cukru v krvi. Zevně působí na kožní infekce a na akné. Nepoužívat k terapii v těhotenství a při kojení. Ve vyšších dávkách může dráždit žaludek, ovlivňuje pach kůže a zápach z úst.
Obsahové látky

Karbohydráty (fruktany), saponiny, silice. Nepožkozené buňky stroužků obsahují v silici aliin, který se požkozením (rozemnutím) degraduje na kys. pyruvovou a kys. 2-propensulfenovou, které se ihned transformují na alicin, který na vzduchu oxiduje na diallyldisulfid. Ten je hlavní složkou česnekové silice.
Doba sběru

Srpen-září
Charakteristika

Cibulky (= stroužky) česneku.
 

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 2 (1x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Česnek jodi♥ 12. 04. 2010 - 15:27
RE: Česnek adrianne 14. 04. 2010 - 18:56