Pondelí

5. září 2011 | 21.20 |
blog › 
Recepty › 
Pondelí


 

Dnes sem delala Americky Apple pie ( epl páj) a musim uznat že je fakt neskutečne jednoduchy a neuveřitelne dobry... 

Tak recept a foto : 

 Na testo potřebujeme : Těsto:
420g hladká mouka
105g máslo, nakrájené na mrňavé hrudky
105g sádlo, nakrájené na mrňavé hrudky
velká špetka soli
1 sklenice vychlazené vody
1 bílek na potření dna
 1 žloutek+1 lžíce smetany na potření 

Náplň:
760g jablka, oloupaná, bez jadřinců, nakrájená
1 lžíce citronová šťáva
strouhaná kůra z 1 citronu

80g cukr krupice
40g vanilkový cukr
110g hnědý cukr
25g hladká mouka
2 lžičky mletá skořice
velká špetka muškátového oříšku
50g máslo

No tak postup je naprosto jednoduchy ... Navic všechny veci co jsou psane v originálním receptu tam davat nemusite napřiklad ja vodu nedávala protože potom je testo dost lepkave a nejde válet ale je to dost individualni... delala sem polovični dávku takže sem to vetsinou delala dost od oka ... kazdopadne rozpustite oba tuky dohromady a přiléváte do mouky přidáte spetku soli a to je vše testo je hotove... 

Hned jak testo dodelate ho rozdelejte ne pulku. Jedna pulka by mela byt trochu větsi kuli stranám formy... hned jak testo rozdelite tak vetsi pulky rozválejte a dejte do formy jako placku a celou formu pokrijte. Odstraňte jakékoliv přečuhující těsto a chlaďte. Nyní připravte náplň. Jablka nakrájejte na maličke kousicky, pridejte cukr když hnedy nemáte nic se nedeje dejte o trochu vic normálniho pridejte skořici ja dala i nasekane rozinky a ořechy. Citron sem nemela a muskat sem nedávala... maslo dejte rozpustit a zamichejte smes... je lepsi když se ty jablíčka uplne obalí cukrem a všim... Když je hotová, vyndejte formu s těstem a dno potřete bílkem. To zabrání tomu, aby těsto nasáklo náplň. Nyní nalijte náplň (včetně všech šťáv!) do formy na těsto, jako byste chtěli postavit kopeček.Pote to znovu dejte na par minutek do ledničky aby maslo trošku ztuhlo ale nemusite když poslícháte ( je to ale lepsi) Mezitím vyndejte z lednice druhou část těsta a vyválejte kruh dost velký na to, aby zakryl váš páj. Nyní vyjměte z ledničky páj a umístěte na něj druhý kruh těsta. Opět odstraňte přebytečné těsto a okraje spojte (přitlačte) svými prsty nebo vidličkou. Ze středu koláče veďte 4 řezy směrem k okraji (jakoby do kríže, ale uprostřed ho nespojíte) - aby mohla unikat pára. Nyní opět chlaďte. Mezitím můžete vytvořit různé dekorace na povrch páje (např. lístky, květy atd.). Přilepte je na páj pomocí žloutku se smetanou přilepte a potřete jím i celý povrch páje. Dejte chladit aspoň na 5 minut. Předehřejte troubu a pečte na 200C asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 160C a pečte dalších 30 minut nebo dokud není barva lehce zlatavá. Nechte zcela vystydnout a pak servírujte buď samotné, nebo se šlehačkou/zmrzlinou/vanilkovou omáčkou etc. a umístěte na něj druhý kruh těsta. Opět odstraňte přebytečné těsto a okraje spojte (přitlačte) svými prsty nebo vidličkou. Ze středu koláče veďte 4 řezy směrem k okraji (jakoby do kríže, ale uprostřed ho nespojíte) - aby mohla unikat pára. Nyní opět chlaďte. Mezitím můžete vytvořit různé dekorace na povrch páje (např. lístky, květy atd.). Přilepte je na páj pomocí žloutku se smetanou přilepte a potřete jím i celý povrch páje. Dejte chladit aspoň na 5 minut. Předehřejte troubu a pečte na 200C asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 160C a pečte dalších 30 minut nebo dokud není barva lehce zlatavá. Nechte zcela vystydnout a pak servírujte buď samotné, nebo se šlehačkou. 

P9040184 P9040183

P9040185 P9040186

P9040182 P9040187

P9040189

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Pondelí aaliz 24. 09. 2011 - 11:33