Suroviny:
1 šálka hladkej múky
1,5ČL prášku do pečiva
štipka soli
2PL jemného hnedého cukru
300ml mlieka
1PL oleja – napr. slnečnicového
1 vajce
Postup
V miske spolu zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. Do druhej misky dáme olej, mlieko a vajce a metličkou
Takže nej nej nejjednodušší Mufiny co ste kdy delaly :
Recept... 280g celozrne moky .. ( nebo hladké )
2 vejce
Dnes sem delala Americky Apple pie ( epl páj) a musim uznat že je fakt neskutečne jednoduchy a neuveřitelne dobry...
Ingredience:
400 g brokolice
1 citron
1 rajče
olej
sůl
Popis přípravy:
Brokolici rozebereme na ružičky, krátce povaříme, slijeme a necháme okapat. Po vychladnutí použijeme pro přípravu salátu. Nejdříve vymačkáme šťávu z citronu, nalijeme na brokolici, osolíme a zakapeme olejem. Jednotlivé porce podáváme ozdobené dílky rajčete.
Co potřebujeme (pro cca. 4 porce)
• půl kila mletého hovězího masa, kupujte jen v lepších obchodech a marketech kde mají čerstvé nebo si umelte sami
• 2 plechovky (po cca 400g) kvalitních červených fazolí, ideální jsou Bonduele "v chilli omáčce" nebo podobné v chilli nebo rajské omáčce (ve slaném nálevu nebrat)
• malá plechovka kukuřice a/nebo fazolových lusků ve slaném nálevu, toto nemusí být, ale víc to pak připomíná originál, nálev před použitím zcedíme (vylijeme)
• 1 střední cibule nakrájená na kostičky – nebo jak se povede
• 2–3 stroužky česneku nakrájené na plátky
• 1–2 feferonky nakrájené na kousky, můžou být i sterilované nebo nemusí být vůbec
• sůl a mleté chilli koření podle chuti a požadované ostrosti pokrmu
• trocha oleje
Jak na to
Do větší pánve (nebo woku) dáme trochu oleje (3–4 lžíce) a začneme zahřívat. Vaříme na velkém plameni. Po chvíli přidáme hovězí mleté maso smíchané s cibulí a česnekem. Nyní opékáme (velký plamen) a mícháme dokud maso není úplně šedé (asi 3–4 minuty). Během opékání masa je stále pořádně mícháme a slepené kusy mletého maso oddělujeme (rozmačkáváme) vařechou, abychom tam pak neměli jen několik hroud masa. Malé hroudičky, které tam necháte, nejsou na závadu.
Pak přidáme zbytek přísad, tedy fazole, feferonky, kukuřici či lusky a pořádně vše promícháme. Jelikož fazole byly v "červeném" nálevu (ten jsme tam pochopitelně dali taky) není nutno dávat rajčatový protlak, ale můžete kápnout trochu kečupu. Je-li to vše moc husté (nesmí to být jak polévka ale ani betonová kaše) přidejte trošku vody. Posolte a přidejte mleté chilli (tak 1 malá lžička pro začátek). Zamíchejte a trochu ochutnejte. Pak podle chuti třeba ještě dosolte či přidejte více chilli – pokrm má být ohnivý, ale chilli nesmí zcela přerážet. Pak už jen přikryjte poklicí a duste na mírném ohni zhruba 10 minut – občas promíchejte.

Dejme tedy rýže, sýra, vejce, pažitky až bude dosti a můžeme se pustit do kuchtění.
Ingredience:
2 šálky uvařené rýže
4 vejce
10 dkg strouhaného sýra
olivový olej
sůl
mletý pepř
pažitka
Do rozšlehaných vajec vmícháme uvařenou rýži, přidáme sůl, pepř a posekanou pažitku. Pak na pánvi ze směsi tvoříme malé lívanečky, které opečeme z obou stran na olivovém oleji.
Mixujte následující ingredience, dokud nezískáte příjemnou krémovou konzistenci:
50ml kokosového mléka (lze koupit v prášku v lékárně)
250ml vanilkového jogurtu
120ml polotučného mléka
1-2 čajové lžičky žitných otrub
(nakrájené kousky ovoce, např. broskví nebo jahod)
15-20g vanilkového proteinu v prášku
podle chuti dosladit práškem "stevia" - čistě přírodní sladidlo bez kalorií, 100 % zdravotně neškodné
Po rozmixování nechte v mrazáku alespoň půl hodiny. Toto mlsání obsahuje tak dobrý poměr živin, že ho můžete konzumovat jako běžné jídlo, např. jako snídani nebo svačinku
Angličané si po probuzení dávají vejce na slanině, Italové odbudou snídani kávou a několika sušenkami a Korejci se ráno ládují pikantní polévkou. Najděte si i vy ranní jídelníček, který vám bude vyhovovat! Připravili jsme si tři tipy klasické snídaně s hodnocením odborníka.
Jaká snídaně vám tedy dodá dost vitamínů, minerálů a energie?
Racionální
Příklad složení:
pomerančový džus, müsli, ovoce
Názor odborníka na výživu:
Racionální snídaně sice nepůsobí na první pohled příliš vydatně, ale ve skutečnosti by vás, měla zasytit na celé dopoledne. Ovocná část snídaně by měla být větší, než miska se sladkým müsli.
Müsli - bývá dost dochucené cukrem a není zase tak superzdravě, jak vypadá. Udělejte si doma vlastní směs bez tučných oříšků! Stačí smíchat ovesné vločky se sušeným ovocem.
Ovoce - exotické plody raději nahraďte sezónním ovocem.Pokud zatoužíte v zimě po jahodách dejte přednost zmrazenému balení před kompotem.
Pomerančový džus - ideální je když si stihnete vymačkat čerstvé pomeranče a vyrobíte si vlastní džus s dvojnásobným množstvím vitamínů. Pozor na nektary! Ty obsahují jen 30 procent ovocné šťávy a spoustu cukru.
Sladká
Příklad složení:
Káva s mlékem, med nebo marmeláda, pečivo, máslo.
Názor odborníka na výživu:
Tento druh snídaně obsahuje spoustu uhlohydrátů, což není zrovna ideální. Těsně po snídani se budete sice cítit sytí, ale už za dvě hodiny se odstaví hlad. Navíc nenačerpáte žádné vitamíny.
Med - med je ta nejzdravější sladkost, jakou si můžete k snídani dopřát. Při nákupu ale zkontrolujte, jestli si dáváte do košíku kvalitní stoprocentní med.
Marmeláda - marmeláda obsahuje skoro 50 procent cukru, takže ji raději nahraďte čerstvým ovocem nebo medem.
Pečivo - bílé pečivo nahraďte celozrnným, které obsahuje cenné vitamíny a minerály. Nespoléhejte přitom na to, že všechny tmavší druhy pečiva musí být nutně celozrnné.
Anglická
Příklad složení:
Černý čaj, zelenina, pečivo, vejce, šunka, sýr.
Názor odborníka na výživu:
Vejce se vám stráví až za 4 hodiny takže vám hlad dá pokoj až do oběda. Jen byste neměli konzumovat sýr, šunku a vejce dohromady, abyste to nepřehnali s cholesterolem.
Šunka - Dietní šunka není špatná volba. Ještě méně tuku a více železa ale obsahuje roastbeef. V našich zeměpisných šířkách se sice běžně nesnídá, ale proč si nerozšířit jídelníček?
Vejce - jedno vajíčko obsahuje celodenní porci cholesterolu, takže byste si ho neměli k snídani rozhodně dávat každý den. Spíše než smažená vajíčka se k snídani hodí vejce naměkko neboli do skla. Je totiž stravitelnější a mnohem méně tučné.
Sýr - tučný sýr nahraďte jiným druhem. Zkontrolujte, jestli jeho obsah tuku nepřesahuje výrazně 30 procent.
NADÝCHANÝ PUDINK
Potřebuješ: 1× balíček vanilkového pudinku, 500ml mléka, vaječný bílek z dvou vajíček, cukr krupici, vanilkový cukr, ovoce podle vlastního vkusu, několik dětských piškotů
Postup:
1. Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvař pudink a za stálého míchání ho nech maličko vychládnout.
2. Z dvou bílků ušlehej tuhý sníh a přimíchej do něj cukr podle chuti. Do bílků pak po částech přimíchávej také všechen pudink tak, aby ti vznikla pěkně nadýchaná hmota.
3. Do pohárových misek naskládej po třech piškotech, přidej ovoce a nahoru připravený pěnový pudink. Můžeš ještě podle vlastní fantazie dozdobit a ihned podávat.
Nudle z mrazáku
Potřrbujeme: nudle
Krabí tyčinky
Mražená zelenina

Olivoví olej a chilii

Takže Dáme vařit nudle
nakrájíme tyčinky
a orestujeme se zeleninou
uvařené nudle scedíme
a smichame se zeleninou
o5 orestujeme
a hotovo... dobrou chuť 